zaterdag 7 augustus 2010

Eiwitrijke Vetvrije Chocoladekoekjes mét geheim ingredient

Toen ik dit recept zag heb ik het meteen in mijn lijstje met favorieten gezet, want een chocoladekoekje zonder toegevoegde vetten én met extra eiwitten én chocolade is toch echt een win-win-win situatie.

Eiwitten zijn heel belangrijk voor groei en onderhoud van je lichaam, maar ze zorgen ook voor meer verzadiging, waardoor je minder snel weer honger krijgt. Je ooit afgevraagd waarom het Atkins/ South Beach dieet effectief is? Niet omdat je geen koolhydraten eet, maar juist omdat je meer eiwitten eet wat ervoor zorgt dat je meer verzadigd bent en minder van alles eet en minder eten wil zeggen minder calorieen en uiteindelijk is dat de enige manier om af te vallen. Het spijt me heel erg, maar er is echt geen andere oplossing :(

Maar terug naar de eiwitten, ik als vegetarier vind het heel erg moeilijk om genoeg eiwitten binnen te krijgen, ik eet heel veel kaas (niet zo heel veel eiwitten) en hutte kase (heel veel eiwitten), maar ik eet bijna nooit vleesvervangers (veel te duur), af en toe noten (maar veel vet, hoewel het natuurlijk wel goede vetten bevat), geen zuivel (alleen melk in de koffie) en ook geen bonen (niet lekker :()

Maar zoals jullie misschien weten is mijn motto: 'Niks is vies, je kan alles lekker maken'. En wat blijkt met bonen kan dat ook :) Zo heb ik al eerder geroosterde kikkererwten gemaakt en ook al eens kikkererwt blondies (recept moet ik nog altijd 1x posten ik weet het). Maar deze koekjes zijn ook heel erg lekker en het allermooiste je proeft de bonen niet, niet omdat je 1 kilo suiker toevoegt, maar omdat je ze pureert: GENIAAL :)

Witte bonen chocolade koekjes





Nodig:
70g havermout
55g bloem
1 tl bakpoeder
1/4 tl baking soda (of extra bakpoeder)
1/4 tl kaneel
80g witte bonen uit pot (bewaar het vocht!)
25g suiker
85g appelmoes
1/4 tl vanille-extract
2 el cacoa

Hoe maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Maal 3/4 van de havermout in de blender/keukenmachine/staafmixer tot het fijn is, maar geen poeder.
3. Meng de gemalen havermout, bloem, bakpoeder, baking soda, kaneel en cacoa door elkaar.
4. Doe de bonen, appelmoes, suiker, vanille-extract en 1 el van het bonen-vocht in de blender/keukenmachine en mix tot het een glad mengsel is.
5. Roer de natte en droge ingredienten net door elkaar.
6. Roer de rest van de havermout erdoor.
7. Leg hoopjes beslag op de bakplaat van ongeveer 1 el ongeveer 1cm uit elkaar.
8. Bak 15 minuten in de oven, totdat het midden stevig is (ze worden nog steviger als ze afkoelen).
9. Laat op een rooster afkoelen.

P.s. heb je bonen over? Probeer dan is mijn bonendip :)

Geeft 12 koekjes
Per koekje: 58kcal


Tenslotte: Suggesties voor eiwitrijke recepten? Heel graag! Zet een link of opmerking in de comments of mail me!

4 opmerkingen:

  1. Bedankt voor dit superlekkere recept! Ik heb wel een paar dingen vervangen (wegens gebrekkige voorraadkast en geen tijd voor boodschappen):

    1/2 tl baking soda ipv het bakpoeder
    rode bonen ipv witte bonen
    agavestroop ipv suiker (omdat ik gekristalliseerde suiker probeer te vermijden)
    16 gr vanillesuiker ipv vanille-extract (en daar ging mijn poging om gekristalliseerde suiker te vermijden...)

    Ondanks deze aanpassingen zijn de koekjes heerlijk! Ze hebben net dezelfde kleur als op jouw foto, maar ik heb er bolletjes van gemaakt, minder kruimels zo denk ik.

    Ik kijk er al naar uit om andere recepten van jou uit te testen!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ Riene

    En er zijn mensen die zeggen dat bakken moeilijk is ;) Maar super dat het zo goed gelukt is en die 16gram suiker ga je ook wel overleven ;)
    Leuk dat je laat weten hoe het ging :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. zojuist de bonen gekookt.. morgen maken! Ben benieuwd of ik de bonen smaak zal proeven..

    BeantwoordenVerwijderen
  4. mmmjamm.. ze ruiken prima, wel een beetje zacht (ligt aan mijn oven). voelt als een goede variant op mn normale havermoutkoekjes :)

    Had (weer) veel te veel bonen gekookt dus 2 versies kunnen maken. De eerste zoals het recept en de tweede zoals in het 'orginele' van de link. Die laatste zijn wat bruiner geworden en wat vlakker, had geen vanille extract/suiker.

    Ook de bonendip kunnen maken! zal ik zo ook nog even op reageren.

    BeantwoordenVerwijderen